Actie voor sociale beweging - 27/08 tot en met 30/08

Duurzaam Activisme - actie voor sociale beweging (module 2)

Wat is ‘sociale verandering’ en hoe creeeren we die verandering op duurzame en transformatieve manier? Hoe kunnen we in onze sociale bewegingen het kapitalistische groeidenken overstijgen?

Adrienne Maree Brown, doula, schrijfster en zwarte feminist uit de Verenigde Staten, schrijft in haar boek ‘Emergent Strategy’: “Veel mensen werken vanuit het kapitalistische standpunt dat constante groei en kritische massa de enige manieren zijn om verandering te creëren. Maar er onstaan nieuwe strategieën in opkomst, – of we herinneren ons oude strategien. Veel mensen omschrijven dit als een verschuiving van een mannelijk naar een vrouwelijk (of patriarchaal naar feministisch) leiderschap. Ik denk dat het ook verder gaat, dan dat verder dan all onze binaire onderverdelingen. Het gaat om onze onze neiging om overal een hiërarchie te willen zien.”

In deze training verkennen we verschillende visies op sociale verandering en reflecteren op de diverse rollen die nodig zijn binnen een brede sociale beweging. We onderzoeken op welke manieren maatschappelijk dominante denkkaders de strategien van onze sociale bewegingen vorm geven. En we laten ons inspireren door schrijvers en sociale bewegingen uit verschillende delen van de wereld die deze denkkaders doorbreken. 

Dit is de tweede module van onze training ‘Duurzaam Activisme’. Module 1 ‘Veerkrachtig organiseren’ gaat door van 2 tot en met 5 juli en module 3 ‘Emotionele veerkracht’ gaat door van 13 tot 16 augustus. De drie weekends vullen elkaar aan. Daarom moedigen we je aan om de hele reeks te volgen, maar aanmelden voor één of twee modules kan ook.

Praktisch

De trainingen gaan door in het trainingscentrum van Feros in de Ardennen (2 uur treinen vanuit Brussel). We voorzien drie veganistische maaltijden per dag, met vegetarische en glutenvrije opties. Meer informatie over de plek vind je op www.feros.be. Om je aan te melden voor de training kun je mailen naar info@feros.be. Plaatsen zijn beperkt, dus zorg dat je je op tijd inschrijft! De deadline voor de training emotionele veerkracht is 5 maart. 

Feros is een nieuwe project met weinig inkomsten. Daarom vragen we deelnemers om zelf de kosten voor verblijf en eten te betalen plus een bijdrage voor de trainers. We werken met een solidariteits-economie en vragen ieder bij te dragen wat lukt. Voor deze training stellen we een totaalprijs voor op een glijdende schaal van 375 tot 125 euro, waarbij 250 euro onze kosten van één deelnemer dekt. Is de prijs een obstakel, laat het ons weten en we zoeken samen een oplossing. 

Team

 

Robin van Dongen (die / hen of hij / he)

Houdt van: chocolade, lijstjes maken, kickboxen, schrijven, dansen, bomen, rituelen, meditatie, alpacas, paars, body-work en directe actie.

Activist, reiziger, idealist

Robin heeft zich als activist op verschillende thema’s gefocust, waaronder kraken, feminisme, het Vlaamse bosbeleid en een campagne tegen steenkoolgas in Limburg. De laatste jaren is hun focus verlegd naar trainings- en facilitatiewerk. Op deze manier ondersteunt Robin groepen en individuen om op een meer duurzame en transformatieve manier aan sociale verandering te werken. Robins brengt veel enthousiasme, passie en intuitie in hun werk en geniet het meest van methodieken waarbij deelnemers worden uitgenodigd om niet enkel hun hoofd, maar ook hun handen en hart te gebruiken.

robin

Mees Engelen (die / hen)

47, alleenstaande ouder, activist, trainer, master in psychologie

Onvoorwaardelijke liefdes: Yohanes (15), Hermelijn (16) and Hazel (18). 
Houdt van: voetbal, solo fiets-avonturen,savonds hardlopen, koffie, kleuren, creativiteit in alle vormen, het wijde landschap van de zee

Mees heeft als drukker gewerkt in een drukkerij, in een milieuorganisatie rond energie-armoede, als coach rond klimaatrechtvaardigheid voor een armoedebestreidings organisatie, in een vredesbeweging als organiser en als coordinator in een beweging voor kritisch burgerschap. Focused zich nu op trainingen en proces.
Sterke punten zijn: intuitie, levenservaring, omgaan met groepdynamieken, coaching, (ouderlijke) zorg, empathie, zich verwonderen over kleine dingen. Vertrouwen in groepsprocessen en ‘los laten’, houd van onverwachte twists in een training. De lijm en de bioafbreekbare glitter zijn. Prioritariseerd the onderwerpen duurzaam activisme en gezonde groepen en bewegingen. Uitdagingen: overbegaan, omgaan met intensiteit, ochtenden.

Annelies (zij/haar)

Houdt van: dansen, lezen, lachen met vrienden, knuffelen, de zee en water in het algemeen

Annelies werkte jarenlang bij de boer(inn)enbeweging La Via Campesina, wat haar politieke school was. Daar hield ze zich ook bezig met het ontwikkelen van een interne werking die past bij de waarden en visie. Ze gelooft in sociale bewegingen als motoren voor echte verandering en is ook graag bezig met hoe we tot systemische verandering kunnen komen.

Ze voert graag actie en heeft vooral interesse in hoe acties meer een spiegel kunnen zijn van de wereld die we willen bouwen. Annelies geeft graag actie-training omdat dit een mooie manier is om nieuwe mensen te betrekken en samen nieuwe actievormen te bedenken.