Emotionele veerkracht - 26/03 tot en met 29/03

Duurzaam Activisme - emotionele veerkracht (module 1)

Als wereldverbeteraars, organisers, kritische burgers, bruggenbouwers of activisten botsen we op enorme uitdagingen. We maken ons zorgen over de staat van de wereld, zien en/of ervaren onderdrukking en (persoonlijk) geweld en staan langdurig onder hoge stress. Velen van ons voelen ons soms of regelmatig overweldigd, gefrustreerd of machteloos en riskeren na verloop van tijd een ‘burn-out’. 

Emotionele veerkracht is het vermogen om ‘terug te veren’ na stress en tegenslag. In deze training verkennen we verschillende manieren om onze veerkracht te vergroten en op lange termijn actief te kunnen blijven voor sociale verandering. We onderzoeken hoe we als groep en als individu burnout kunnen voorkomen en opvangen, en om kunnen gaan met de gevolgen van trauma en repressie. 

Dankbaarheid en plezier kunnen duurzame bronnen van veerkracht vormen. Daarom zullen we in deze training de tijd nemen om stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn en die ons plezier brengen. We zoeken inspiratie in elkaars verhalen, de bosrijke omgeving en de overwinningen van (historische) sociale bewegingen.

Dit is de eerste module van onze training ‘Duurzaam Activisme’. Module 2 ‘Veerkrachtig organiseren’ gaat door van 2 tot en met 5 juli en module 3 ‘Actie voor duurzame verandering’ wordt gepland voor september. 

Praktisch

De training gaat door in het trainingscentrum van Feros in de Ardennen (2 uur treinen vanaf Brussel). We voorzien drie veganistische maaltijden per dag, met vegetarische en glutenvrije opties. Meer informatie over de plek vind je op: www.feros.be. Om je aan te melden voor de training kun je mailen naar info@hodisterre.be. Plaatsen zijn beperkt, dus zorg dat je je op tijd inschrijft!

Als nieuw project hebben we nog weinig inkomsten, dus we vragen deelnemers om zelf de kosten voor verblijf en eten te betalen plus een bijdrage voor de trainers. We werken met een solidariteitseconomie en vragen ieder bij te dragen wat lukt. Voor deze training stellen we een glijdende schaal voor tussen de 375 en 125 euro, waarbij 250 euro onze kosten dekt. Is de prijs een obstakel, laat het ons weten en we zoeken samen een oplossing.

Team

 

Robin van Dongen (die / hen of hij / he)

Houdt van: chocolade, lijstjes maken, kickboxen, schrijven, dansen, bomen, rituelen, meditatie, alpacas, paars, body-work en directe actie.

Activist, reiziger, idealist

Robin heeft zich als activist op verschillende thema’s gefocust, waaronder kraken, feminisme, het Vlaamse bosbeleid en een campagne tegen steenkoolgas in Limburg. De laatste jaren is hun focus verlegd naar trainings- en facilitatiewerk. Op deze manier ondersteunt Robin groepen en individuen om op een meer duurzame en transformatieve manier aan sociale verandering te werken. Robins brengt veel enthousiasme, passie en intuitie in hun werk en geniet het meest van methodieken waarbij deelnemers worden uitgenodigd om niet enkel hun hoofd, maar ook hun handen en hart te gebruiken.

Mees Engelen (die / hen)

47, alleenstaande ouder, activist, trainer, master in psychologie

Onvoorwaardelijke liefdes: Yohanes (15), Hermelijn (16) and Hazel (18). 
Houdt van: voetbal, solo fiets-avonturen,savonds hardlopen, koffie, kleuren, creativiteit in alle vormen, het wijde landschap van de zee

Mees heeft als drukker gewerkt in een drukkerij, in een milieuorganisatie rond energie-armoede, als coach rond klimaatrechtvaardigheid voor een armoedebestreidings organisatie, in een vredesbeweging als organiser en als coordinator in een beweging voor kritisch burgerschap. Focused zich nu op trainingen en proces.
Sterke punten zijn: intuitie, levenservaring, omgaan met groepdynamieken, coaching, (ouderlijke) zorg, empathie, zich verwonderen over kleine dingen. Vertrouwen in groepsprocessen en ‘los laten’, houd van onverwachte twists in een training. De lijm en de bioafbreekbare glitter zijn. Prioritariseerd the onderwerpen duurzaam activisme en gezonde groepen en bewegingen. Uitdagingen: overbegaan, omgaan met intensiteit, ochtenden.